KONDOR Radeče

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Lisca

E-pošta natisni PDF

Lisco slovenskim jadralnim padalcem verjetno ne bi bilo potrebno predstavljati, toda vseeno:

Na Lisco se pripeljemo z avtomobilom prav do Tončkovega doma, vendar se padalci držimo dogovora z lastniki in najemniki Tončkovega doma, da puščamo avtomobile na parkingu 100 m pred domom, da imajo tudi njihovi gostje (pa čeprav pridejo zaradi nas) prostor za parkiranje pred domom.

Na Lisci nam pri vzdrževanju vzletišč vedno priskočijo na pomoč tudi kolegi iz Sevniškega JPK Noj. Redno vzdržujemo le južni štart. Zahodni štart kosijo lastniki in je zelo malo v uporabi, severnega pa zaradi poraščenosti ne uporabljamo več.

Južni štart je na višini 900 m, primeren veter pa je seveda Južni, Jugovzhodni, pa tudi Vzhodni. Ko pa prebije termika, štartamo tudi v Severovzhodnem vetru. Paziti je potrebno le na Zahodnik, saj takoj po startu nastanejo rotorji. Če že ne odletimo na prelet, ali po jadranju ne pristanemo nazaj na prostranih travnikih Lisce, so dogovorjeni pristajalni prostori na travniku ob vasi Cirje ali pri turistični kmetiji Čučnik na Griču v vasi Polje, ki pa so v zadnjem letu spremenili dejavnost, vseeno pa so do nas "luftarjev" zelo prijazni in imajo vedno pripravljeno kakšno hladno Laško... Tu smo pristali na višini 580 m. Če pa smo dogovorjeni za prevoz, lahko odletimo čez Savo, saj je pri vasi Kompolje vedno dovolj pokošenih travnikov in pristali bomo na višini 180 m.

Zahodni štart je primeren samo za zahodni veter. Je širok, položen travnik, primeren za začetnike, uporaben pa seveda za vse, ki smo ob takem vetru na Lisci. Pristanki so isti, kot so že opisani pri Južnem štartu.

Severni štart je prav na vrhu Lisce na višini 940 m. Pri malo močnejšem severnem vetru se da tudi pojadrati, sicer se pa leti v vas Polano, kjer se pristane na travnikih na višini 530 m. Ta štart je kratek in za začetnike ni najbolj primeren, se je pa v zadnjih letih tako zarasel, da se ga ne da več uporabljati. Za poraščenost so največ krive "višje sile", ki so nam ga prepovedale vzdrževati zaradi rastišča redkih rastlin - rož.

Tako, to je Lisca, ki jo najdete v Atlasu Slovenije na strani 133 A2, na Google maps pa tu:

Prikaži večji zemljevid

Top 100 letov z Lisce

Zadnjič posodobljeno: Torek, 08 April 2014 21:47  

Vreme na Lisci

Lisca (943.0m) Četrtek 19.09.2019 8:00 CEST
oblačnoseverovzhodnik
8°C, oblačno (7/8 .. 8/8), piha severovzhodnik (SV) 5.1m/s. Vidnost: 60km. Temperatura rosišča: 2°C (1900m).

|Napoved za regijo |
|Stanje zadnjih 48 ur |

Lisca - v živo

Zračni prostor

Zračni prostor SLO

Slo control


Zadnje objave

Sledenje v živo

Kondorjeva tabla

Marko
V soboto pika tekma na Svinski. Odhod Špar Radeče ob 0900. Lp
Četrtek, 07 Marec 2019
roberto
Vremenska je končno na svojem mestu,trenutno še dela
Sobota, 02 Junij 2018
roberto
Veseleeee prazn'ke,upam da še kak letaln dan letos,drgač pa SREČNO vsem...
Nedelja, 24 December 2017
Marko
Kupres in kupreško polje. Kraška planota v Dinarskem gorovju v Herzegovini. Planota na višini okoli 1000m punkl pa na višini okoli 1700 m kjer je tudi smučišče. https://www.youtube.com/watch?v=545jVlQJpJw  
Petek, 01 December 2017
rado
V meniju POVEZAVE je dodana povezava "AVP postaje (kafol)" , kjer je prikazano stanje večine SLO (in širše) avtomatskih vremenskih postaj.
Sreda, 15 November 2017
Marko
Prosim vse, ki se nameravate udeležiti odprave v Log pod Mangartom, da mi to sporočite do prvega septembra. Prevoz, bivanje+2 gajbe pira časti društvo, ostalo pa se bomo dogovorili, ko bo znano število udeležencev. Lp Il comandante
Petek, 25 Avgust 2017
roberto
 Juhuhu PARALISCA je tu,prgospodaru sm plato pira,tko da za prvo silo bo,ha,ha...
Četrtek, 03 Avgust 2017

Prijava

XC Kondor Radeče